Ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αποτελούν ίσως την πιο αποτελεσματική συντηρητική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.

Κύριο χαρακτηριστικό της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η διάταση των φλεβών και η αύξηση της πίεσης μέσα σε αυτές. Αυτό συνήθως οφείλεται στην ανεπάρκεια των βαλβίδων που βρίσκονται μέσα στις φλέβες. Με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης, φορώντας δηλαδή τις ελαστικές κάλτσες, οι φλέβες αδειάζουν από αίμα και η φλεβική υπέρταση αντισταθμίζεται ή και εκμηδενίζεται. Οι ελαστικές κάλτσες επίσης βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από οποιαδήποτε επεμβατική θεραπεία διότι οι εκχυμώσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν περιορίζονται σημαντικά και απορροφώνται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ονομάζονται κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης καθώς η πίεση που ασκούν κατά μήκος του κάτω άκρου δεν είναι ομοιόμορφη. Η μέγιστη πίεση ασκείται στην περιοχή του αστράγαλου και μειώνεται στην κνήμη και ακόμη περισσότερο στον μηρό.

Η πίεση που ασκούν οι ελαστικές κάλτσες στον αστράγαλο καθορίζει την χρήση για την οποία προορίζονται. Η πίεση μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg). Βάσει της πίεσης αυτής, οι κάλτσες κατατάσσονται σε τέσσερις κλάσεις, από κλάση I έως κλάση IV. Οι κάλτσες κλάσης I ασκούν την μικρότερη πίεση, από 14 έως 22 mmHg και η κύρια χρήση τους είναι για πρόληψη και λιγότερο για θεραπεία των φλεβικών παθήσεων. Οι κάλτσες κλάσης II ασκούν πίεση 22-30 mmHg και είναι αυτές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, είτε για συντηρητική αγωγή στην φλεβική ανεπάρκεια ή μετά από θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως σκληροθεραπεία, ενδοαυλική θεραπεία ανεπάρκειας της μείζονος σαφηνούς με Laser κλπ. Οι κάλτσες κλάσης III και IV είναι πιο ισχυρές και έχουν εφαρμογή στην αντιμετώπιση πιο σοβαρών μορφών της φλεβικής ανεπάρκειας και της χρόνιας φλεβικής υπέρτασης, όπως της λιποδερματοσκλήρυνσης   και των φλεβικών ελκών.

Οι ελαστικές κάλτσες πρέπει να εφαρμόζονται στα κάτω άκρα το πρωί, όταν ακόμη το οίδημα είναι ελάχιστο και να αφαιρούνται το βράδυ πριν τον ύπνο. Κατά την μεσημβρινή ξεκούραση δεν είναι απαραίτητο να αφαιρούνται αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εφαρμόζονται ξανά πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Αν οι ελαστικές κάλτσες έχουν συνταγογραφηθεί με σκοπό την προφύλαξη, τότε μπορεί να μην είναι απαραίτητο να φοριούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά π.χ. όταν ο ασθενής είναι στην εργασία του.

Η διάρκεια ζωής της ελαστικής κάλτσας καθορίζεται από τον κατασκευαστή και συνήθως είναι 6 μήνες καθημερινής χρήσης. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η ύφανση χάνει την ελαστικότητά της και πρέπει να προχωράμε στην αντικατάσταση τους.

Οι ασθενείς που χρειάζεται να φορούν ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι η βοήθεια που παρέχουν στην φλεβική ανεπάρκεια είναι πολύ σημαντική αλλά η δράση τους διαρκεί για όσο καιρό τις φοράνε. Με άλλα λόγια, όταν σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν τα προβλήματα επανέρχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, είναι λογικό ότι η «συμβίωση» με τις ελαστικές κάλτσες σε μόνιμη βάση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ασθενή και συνήθως οδηγεί σε προβλήματα συμμόρφωσης.

Την σημερινή εποχή, με τις σύγχρονες και ανώδυνες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας η σύσταση για εφαρμογή ελαστικής κάλτσας περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό ασθενών που δεν είναι υποψήφιοι για οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. 

Φλεβικές ΠαθήσειςΠου θα μας βρείτε

Λεωφόρος Λευκόθεου 20 / Τ.Κ. 2054 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22469000,22469080,22469093, 

FAX 22469087

Ανδρέα Αβρααμίδη 55-57 / Τ.Κ. 2024 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22200300

Ψαρών 10 / Τ.Κ. 2408 

Εγκωμη, Λευκωσία, Κυπρος

ΤΗΛ. 22502000

Νίκου Δημητρίου 43 / Τ.Κ. 6031 

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24816500

Ραφαήλ Σάντη 17  

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24631666, FAX  24821481


Χρήσιμες Πληροφορίες

Συνεργασία με κλινικές