Φλεβική ανεπάρκεια

Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί που µεταφέρουν το αίµα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται µέσω µιας σειράς βαλβίδων οι οποίες ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίµατος προς την καρδιά και κλείνουν για να εµποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε ορισµένες καταστάσεις όµως οι βαλβίδες αυτές ανεπαρκούν και δεν κλείνουν σωστά, επιτρέποντας την παλινδρόµηση του αίµατος, µε αποτέλεσµα αυτό να λιµνάζει στις φλέβες και στους ιστούς, προκαλώντας αλλοιώσεις στα κάτω άκρα.Συµπτώµατα και στάδια

Η Φλεβική ανεπάρκεια εκδηλώνεται κυρίως µε αίσθηµα καψίµατος, πόνου, τάσης και βάρους καθώς και κράµπες στα κάτω άκρα.
Το πρώτο στάδιο της νόσου περιλαµβάνει την εµφάνιση ευρυαγγειών (µικρά κόκκινα ή μπλέ φλεβικά στοιχεία), στο δεύτερο στάδιο εµφανίζονται οι κιρσοί και στο τρίτο το οίδηµα (φουσκωμένα πόδια). Στο τελικό στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας εμφανίζονται αρχικά δερµατικές αλλοιώσεις µε µια χαρακτηριστική µελάχρωση του δέρµατος κυρίως της περιοχής του αστραγάλου και στη συνέχεια πιο σοβαρές αλλοιώσεις όπως τα φλεβικά έλκη.

Αίτια

Κύριος  παράγοντας και στα δύο φύλα είναι η γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα), ενώ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η αύξηση της ηλικίας. Οι γυναίκες ωστόσο επιβαρύνονται µε επιπλέον προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η εγκυµοσύνη, ο αριθµός των τοκετών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.ά.
∆ευτερεύοντες προδιαθεσιακοί παράγοντες θεωρούνται η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, τα µεγάλα διαστήµατα σε όρθια ή καθιστή στάση, η έκθεση σε υψηλές θερµοκρασίες, τα ατυχήµατα, κάποιες εγχειρήσεις, οι παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή καθώς και η χρήση ορισµένων φαρµάκων (π.χ. κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορµόνες, αντιφλεγµονώδη).

Πώς αντιµετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της νόσου μπόρει να είναι συντηρητική ή επεμβατική-χειρουργική.

Η συντηρητική αντιµετώπιση της νόσου συστήνεται στα αρχικά στάδια ή στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν είναι υποψήφιος ή δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαµβάνει:


• Γενικές οδηγίες για απώλεια βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, σύσταση για βάδισµα και κολύµπι, χρήση ανατοµικών υποδηµάτων κ.ά.
• Χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών διαβαθµισµένης συµπίεσης.
• Φαρµακευτική αγωγή που περιλαµβάνει φυτικά σκευάσµατα όπως ρουτοσίδες.

Η συντηρητική θεραπεία δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Είναι απλά μια προσπάθεια επιβράδυνσης της προόδου της νόσου και μείωσης (όχι εξάλειψης) της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών.

Η επεμβατική-χειρουργική θεραπεία συστήνεται από τα αρχικά στάδια της νόσου και περιλαμβάνει τα ακόλουθα

Ο συνδιασμός διαφόρων μεθόδων επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Αν η νόσος δεν αντιµετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, η ποιότητα του δέρματος σταδιακά καστραφέται,λόγω της μελάγχρωσης και δηµιουργούνται φλεβικά έλκη. Ενώ ακόµη πιο επικίνδυνη και απειλητική για την υγεία και την ζωή του ασθενούς είναι η δηµιουργία θροµβώσεων (πήξη του αίματος εντός των φλεβών λόγω της μειωμένης ταχύτητας ροής του). 

Φλεβικές ΠαθήσειςΠου θα μας βρείτε

Λεωφόρος Λευκόθεου 20 / Τ.Κ. 2054 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22469000,22469080,22469093, 

FAX 22469087

Ανδρέα Αβρααμίδη 55-57 / Τ.Κ. 2024 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22200300

Ψαρών 10 / Τ.Κ. 2408 

Εγκωμη, Λευκωσία, Κυπρος

ΤΗΛ. 22502000

Νίκου Δημητρίου 43 / Τ.Κ. 6031 

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24816500

Ραφαήλ Σάντη 17  

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24631666, FAX  24821481


Χρήσιμες Πληροφορίες

Συνεργασία με κλινικές