Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη των φλεβικών παθήσεων

Ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας είναι η κληρονομικότητα. Αυτός ο παράγοντας, δυστυχώς, δεν μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν όμως μερικά απλά μέτρα που μπορεί κάποιος να πάρει στην καθημερινότητα του για να καθυστερήσει την εμφάνιση και να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των κιρσών και των ευρυαγγειών. 


Ανάρροπη θέση των ποδιών

Η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει στην φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και του οιδήματος τα οποία συνδέονται με την φλεβική ανεπάρκεια.

Σε καταστάσεις παρατεταμένης ορθοστασίας ή γενικότερα ακινησίας στην δουλειά, φροντίζουμε κάθε μία ώρα περίπου να σηκωνόμαστε και να περπατάμε για 5 λεπτά. Αυτό οδηγεί σε σύσπαση των μυϊκών ομάδων των κάτω άκρων, που έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση του αίματος κεντρικά και την εκκένωση των φλεβών. 

Το βράδυ επίσης κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης ή του ύπνου, συνιστάται η τοποθέτηση μαξιλαριών στα πόδια, έτσι ώστε να είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο σώμα (ανάρροπη θέση).

Συχνή άσκηση

 


Η συχνή άσκηση βοηθάει στην βελτίωση του μυϊκού τόνου των μυών των ποδιών υποβοηθώντας στην πιο αποτελεσματική λειτουργία των φλεβών. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η προώθηση του αίματος προς την καρδιά. Σε αντίθετη περίπτωση, το αίμα συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών αυξάνοντας την φλεβική πίεση, γεγονός το οποίο αυξάνει την συχνότητα εμφάνισης και την ταχύτητα επιδείνωσης των κιρσών και των ευρυαγγειών.Το περπάτημα είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος σαν άσκηση για την φλεβική ανεπάρκεια. Το ποδήλατο και η κολύμβηση είναι επίσης καλός τρόπος άσκησης.

Ασκήσεις όπως είναι η άρση βαρών, οι κοιλιακοί κ.α. αυξάνουν την φλεβική πίεση στα άκρα ως αποτέλεσμα της αύξησης της πίεσης στην κοιλιά. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται απο ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια αφού επιδεινώνουν τους κιρσούς. Η πιό απλή άσκηση που μπορεί κάποιος να κάνει, είναι να σηκώνεται στις μύτες των δακτύλων των ποδιών του αρκετές φορές την ημέρα. Είναι άσκηση η οποία γίνεται οπουδήποτε και δεν χρειάζεται να έχει κανείς ελεύθερο χρόνο για να την κάνει.

Εφαρμογή εξωτερικής πίεσης στα πόδια

Η εφαρμογή εξωτερικής πίεσης στα πόδια επιβραδύνει την πρόοδο και βελτιώνει την ήδη υπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια. Επιπρόσθετα βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από επεμβάσεις για την αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας (ανακούφιση συμπτωμάτων και μείωση του οιδήματος στα άκρα).

Ο καλύτερος τρόπος για την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης είναι οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ονομάζονται έτσι επειδή η πίεση που ασκούν στα πόδια είναι ισχυρότερη στους αστράγαλους και μειώνεται στην κνήμη και ακόμη περισσότερο στο μηρό.

Εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας (μετά την πρωινή έγερση)και αφαιρούνται πριν από την κατάκλιση το βράδυ, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του αγγειοχειρουργού. Η επιλογή της σωστής ελαστικής κάλτσας για κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σε συνεργασία του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό ούτως ώστε να επιλέγεται το σωστό μέγεθος και η κατάλληλη συμπίεση.


Φλεβικές ΠαθήσειςΠου θα μας βρείτε

Λεωφόρος Λευκόθεου 20 / Τ.Κ. 2054 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22469000,22469080,22469093, 

FAX 22469087

Ανδρέα Αβρααμίδη 55-57 / Τ.Κ. 2024 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22200300

Ψαρών 10 / Τ.Κ. 2408 

Εγκωμη, Λευκωσία, Κυπρος

ΤΗΛ. 22502000

Νίκου Δημητρίου 43 / Τ.Κ. 6031 

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24816500

Ραφαήλ Σάντη 17  

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24631666, FAX  24821481


Χρήσιμες Πληροφορίες

Συνεργασία με κλινικές