Κιρσοί


Οι κιρσοί δίνουν στο πόδι αντιαισθητική όψη. Δυστυχώς όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Οι κιρσοί χαρακτηρίζονται από τη μόνιμη διάταση των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, σε συνδυασμό με αλλοίωση του τοιχώματος τους. Όσον αφορά την αιμοδυναμική λειτουργία των φλεβών, παρατηρείται μια δυσλειτουργία των βαλβίδων που υπάρχουν μέσα στις φλέβες η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του αίματος μέσα σε αυτές. Το αίμα αντί να επιστρέφει πίσω στην καρδιά, λιμνάζει μέσα στις παθολογικές αυτές φλέβες προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη διάταση τους. Αυτή η διάταση του τοιχώματος είναι και υπεύθυνη για τα συμπτώματα που προκαλούν οι κιρσοί.  Συνεπώς, οι κιρσοί στα πόδια, πέρα από αισθητικό πρόβλημα, συνδέονται και με σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος.

Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των κιρσών

 • To γυναικείο φύλο. Οι κιρσοί αφορούν πιο συχνά τις γυναίκες παρά τους άνδρες.
 • Η κληρονομικότητα. Πολύ συχνά στο οικογενειακό ιστορικό του αρρώστου μας υπάρχει κάποιο συγγενικό πρόσωπο με παρόμοιο πρόβλημα κιρσών.
 • Η εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει συμπίεση των λαγόνιων φλεβών που βρίσκονται πίσω από την μήτρα και αύξηση της πίεσης των φλεβών των κάτω άκρων. Εμφανίζεται επίσης αυξημένη ευαισθησία του τοιχώματος των φλεβών η οποία οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές τις εγκύου και στην αύξηση του όγκου του αίματος.
 • Η ηλικία. Η συχνότητα των κιρσών αυξάνεται με την ηλικία.
 • Η παρατεταμένη ορθοστασία, κυρίως λόγω επαγγέλματος.
 • Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

Συμπτώματα των κιρσών

 • Αίσθημα πρηξίματος και βάρους στα πόδια
 • Αίσθημα φαγούρας και καύσου.
 • Μυϊκές κράμπες.
 • Πόνοι και οίδημα, που αυξάνονται με την ορθοστασία.
 • Ωχρά δερματίτιδα, έκζεμα, έλκος.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά το τέλος της ημέρας και σε περιόδους ζέστης.

Κίνδυνοι που συνδέονται με την παρουσία των κιρσών

Απουσία θεραπείας οι κιρσοί χειροτερεύουν σε αριθμό και σε μέγεθος και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές μεταβλητής σοβαρότητας:

 • Επιπολής φλεβική θρόμβωση. Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές των κιρσών είναι η θρόμβωση. Εάν αναπτυχθεί θρόμβος σε κιρσό, η συγκεκριμένη περιοχή θα παρουσιάσει μια επώδυνη σκληρία με έντονη ερυθρότητα η οποία σύντομα επεκτείνεται και στους γύρω ιστούς. Αυτή η επιπλοκή ονομάζεται επιπολής θρομβοφλεβίτιδα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε ασθενής με αυτό το πρόβλημα να αναζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια από αγγειοχειρουργό. Ο θρόμβος αυτός, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, μπορεί να επεκταθεί και να εισέλθει σε εν τω βάθει φλέβα του ποδιού, προκαλώντας εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αυξάνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.
 • Αιμορραγία. Οι κιρσοί μπορεί να σπάσουν είτε αυτόματα είτε μετά από κάποιο μικρό τραυματισμό. Η αιμορραγία ενδέχεται να είναι θεαματική αλλά είναι εύκολο να σταματήσει με τοπική συμπίεση και ανύψωση του κάτω άκρου.
 • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Αυτό αποτελεί και το τελικό στάδιο της νόσου. Χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο οίδημα του άκρου, ωχρά δερματίτιδα, έκζεμα, λευκή ατροφία, λιποδερματοσκληρυνση και μελάγχρωση του δέρματος και φλεβικό έλκος.

Εξετάσεις για τη διάγνωση και την υπόδειξη της κατάλληλης θεραπείας

Η διάγνωση των κιρσών τίθεται με την εξέταση με έγχρωμο φλεβικό υπέρηχο. Είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που πρέπει όμως να διενεργείται από εξειδικευμένο ιατρό. Αυτή η εξέταση παρέχει την δυνατότητα δημιουργίας ενός “χάρτη” του φλεβικού συστήματος του άκρου που πάσχει από κιρσούς. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται χαρτογράφηση και είναι απαραίτητη για την σωστή επιλογή της θεραπείας, με απώτερο σκοπό την πλήρη εξάλειψη του προβλήματος και την μείωση της πιθανότητας υποτροπής.

ΠΟΤΕ δεν πρέπει να διενεργείται οποιαδήποτε θεραπεία σε κιρσούς  χωρίς την διενέργεια έγχρωμου φλεβικού υπέρηχου. Θεραπεία χωρίς την διενέργεια  υπερήχου έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την ατελή και αναποτελεσματική θεραπεία αλλά θέτει και τον ασθενή σε σοβαρό κίνδυνο στις περιπτώσεις που συνυπάρχει κάποια πάθηση στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο η οποία δεν έχει ποτέ διαγνωσθεί.

Θεραπεία των κιρσών

·         Σκληροθεραπεία

·         Σκληροθεραπεία  με αφρό

·         Σαφηνεκτομή (Stripping)

·         Φλεβεκτομές

·         Θεραπεία με χειρουργικό ενδοαυλικό Laser

·         Συντηρητικά (εφαρμογή ελαστικής κάλτσας)

Φλεβικές ΠαθήσειςΠου θα μας βρείτε

Λεωφόρος Λευκόθεου 20 / Τ.Κ. 2054 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22469000,22469080,22469093, 

FAX 22469087

Ανδρέα Αβρααμίδη 55-57 / Τ.Κ. 2024 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22200300

Ψαρών 10 / Τ.Κ. 2408 

Εγκωμη, Λευκωσία, Κυπρος

ΤΗΛ. 22502000

Νίκου Δημητρίου 43 / Τ.Κ. 6031 

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24816500

Ραφαήλ Σάντη 17  

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24631666, FAX  24821481


Χρήσιμες Πληροφορίες

Συνεργασία με κλινικές