Αλήθειες και μύθοι για τις φλεβικές παθήσεις

  • H δυσφορία στα πόδια και το αίσθημα βάρους είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

Το αίσθημα του πόνου, βάρους ή κούρασης είναι παθολογικό για κάθε ηλικία. Τα φλεβικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύουν με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν και τα ενοχλήματα. Κάθε ασθενής με αίσθημα δυσφορίας στα πόδια θα πρέπει να επισκεφθεί αγγειοχειρουργό.

  • Οι φλεβικές παθήσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές ή επικίνδυνες.

Οι φλεβικές παθήσεις αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας. Οι κιρσοί και οι Φλεβίτιδα /Ευρυαγγείες απασχολούν πάνω από 50% του γενικού πληθυσμού. Το οικονομικό βάρος σε κάθε σύστημα υγείας, λόγω της αδυναμίας εργασίας, που οφείλεται σε φλεβικές παθήσεις, είναι ανυπολόγιστο. Οι ασθενείς με κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια διατρέχουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Επιπλοκές που δυνητικά μπορεί να απειλήσουν και την ζωή του ασθενούς. Ο πόνος και το οίδημα στα κάτω άκρα προκαλούν σημαντική δυσφορία και στις πλείστες των περιπτώσεων παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή του ασθενούς επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητά της. Επιπρόσθετα, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία φλεβικού έλκους.

  • Η αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων είναι επώδυνη και προκαλεί ουλές στα πόδια. 

Πολλές από τις παλαιότερες θεραπείες ήταν όντως επώδυνες με κακό αισθητικό αποτέλεσμα (δημιουργία ουλών). Τέτοια παραδείγματα αποτελούσαν η κλασσική σαφηνεκτομή και η σκληροθεραπεία με υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου. Τα τελευταία χρόνια, οι πιο πάνω μέθοδοι, έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί και η χρήση τους σπανίζει. Έχουν αντικατασταθεί από νεώτερες τεχνικές οι οποίες είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικές, ανώδυνες και ελάχιστα επεμβατικές. Έτσι, ο πόνος και οι ουλές μετά από τέτοιες επεμβάσεις αποτελούν πλέον μια μακρινή και δυσάρεστη ανάμνηση.

  • Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων είναι συχνά αναποτελεσματική και βραχύβια. 

Πραγματικά, πριν από μια δεκαετία, η ανοικτή χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών ήταν αρκετά συχνά αναποτελεσματική. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών παρουσίαζαν υποτροπή κάποια στιγμή της ζωής τους. Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό αναλογούσε και στο γεγονός ότι παλαιότερα τέτοιες επεμβάσεις διενεργούνταν και από ιατρούς χειρούργους άλλων ειδικοτήτων. Τα τελευταία όμως χρόνια η ειδικότητα της αγγειοχειρουργικής και ειδικότερα ο τομέας της που ασχολείται με τις φλεβικές παθήσεις έχουν παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη. Όταν η αντιμετώπιση των κιρσών διενεργείται από εξειδικευμένους ιατρούς και με την χρήση νεώτερων τεχνικών τα ποσοστά αλλάζουν. Οι τελευταίες διεθνείς μελέτες μάλιστα αναφέρουν πως με την σωστή αντιμετώπιση η πιθανότητα υποτροπής των κιρσών είναι κάτω από 3% στα 15 χρόνια!!! Τα ίδια ισχύουν και για την θεραπεία των ευρυαγγειών. Σήμερα, ασθενείς με ευρυαγγείες σε έμπειρα χέρια μπορούν να πετύχουν ποσοστό απομάκρυνσης τους πέραν του 80%, με πιθανότητα υποτροπής σε ποσοστό μικρότερο του 15%.

  • Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μπορεί να οδηγήσει σε νέα φλεβικά προβλήματα . 

Δυστυχώς, αυτή η δήλωση έχει μια δόση αλήθειας η οποία όμως σχετίζεται με τις παλαιότερες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών (χειρουργική αφαίρεση – σαφηνεκτομή). Η θεραπεία αυτή είχε την τάση να οδηγεί σε μελλοντικά προβλήματα με το φλεβικό δίκτυο και δεν ήταν σπάνιο να ακούς ασθενείς να διαμαρτύρονται ότι χειρουργήθηκαν για κιρσούς αλλά αυτοί ξαναεμφανίστηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτά τα φαινόμενα τείνουν να εκλείψουν με την χρήση των νεώτερων τεχνικών. Η μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική, “χειρουργική” των φλεβών αντιμετωπίζει το πρόβλημα ριζικά μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα υπότροπής.

  • Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι επώδυνες για τον ασθενή και η ανάρρωση είναι μακροχρόνια.

Αυτό ήταν αλήθεια κάποτε με την κλασσική χειρουργική. Η παλαία χειρουργική μέθοδος αποκατάστασης των κιρσών απαιτούσε τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και οι ασθενείς μπορούσαν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από εβδομάδες. Οι σημερινές σύγχρονες τεχνικές γίνονται υπό τοπική αναισθησία, με τη χορήγηση ελαφράς μέθης ή ακόμη και χωρίς, περπατούν άμεσα μετά την επέμβαση, δεν αισθάνονται πόνο και παίρνουν εξιτήριο λίγη ώρα μετά το πέρας της επέμβασης. Επιστρέφουν στην εργασία τους σε 2 με 3 ημέρες και στις καθημερινές τους δραστηριότητες ακόμη και από την επόμενη ημέρα από την επέμβαση.

  • Η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων για αισθητικούς λόγους είναι μόνο για τους ματαιόδοξους.

Οι φλεβικές παθήσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εξωτερική εμφάνιση. Ακόμη και αν δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, η επίπτωση που έχουν στην αυτοεκτίμηση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που λόγω της αισθητικής εικόνας των ποδιών τους διαμορφώνουν την γκαρνταρόμπα τους αναλόγως, αποφεύγοντας να φοράνε φούστες ενώ αισθάνονται μειονεκτικά στην παραλία ή σε άλλους χώρους όπου πρέπει να εκθέσουν τα πόδια τους σε κοινή θέα.  Η αντιμετώπιση του αισθητικού μέρους του προβλήματος με σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες συνδυάζουν τη θεραπεία με ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα βοηθάει στην αναστροφή της ψυχολογίας και την ριζική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.


Φλεβικές ΠαθήσειςΠου θα μας βρείτε

Λεωφόρος Λευκόθεου 20 / Τ.Κ. 2054 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22469000,22469080,22469093, 

FAX 22469087

Ανδρέα Αβρααμίδη 55-57 / Τ.Κ. 2024 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22200300

Ψαρών 10 / Τ.Κ. 2408 

Εγκωμη, Λευκωσία, Κυπρος

ΤΗΛ. 22502000

Νίκου Δημητρίου 43 / Τ.Κ. 6031 

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24816500

Ραφαήλ Σάντη 17  

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24631666, FAX  24821481


Χρήσιμες Πληροφορίες

Συνεργασία με κλινικές