Συχνές ερωτήσεις για τις φλεβικές παθήσεις


Η ορθοστασία προκαλεί φλεβική ανεπάρκεια;            

Η παρατεταμένη ορθοστασία αποτελεί σίγουρα έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την δημιουργία φλεβίτιδας και κιρσών αλλά συνήθως σε συνδυασμό με την κληρονομική προδιάθεση του ασθενούς. Δηλαδή, μια ασθενής χωρίς την κληρονομική προδιάθεση, έχει πολύ μικρή πιθανότητα να παρουσιάσει φλεβική ανεπάρκεια παρ όλη την ορθοστασία. Μια ασθενής με κληρονομική προδιάθεση θα εκδηλώσει φλεβική ανεπάρκεια πολύ πιο γρήγορα εάν αυτή συνδυάζεται με πολύωρη καθημερινή ορθοστασία.


Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια;  

Η αλήθεια είναι ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια όντως επηρεάζουν αρνητικά την σωστή λειτουργία των φλεβών. Αυτό συμβαίνει διότι οι μύες της κνήμης είναι σε κατάσταση διαρκούς σύσπασης, η οποία δεν είναι φυσιολογική. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα των μυών στο να προωθήσουν το φλεβικό αίμα πίσω προς την καρδιά. Για την σωστή λειτουργία των φλεβών οι μύες της κνήμης  πρέπει να χαλαρώνουν και να συσπώνται όσο πιο συχνά γίνεται. Το να φοράει μια γυναίκα ψηλοτάκουνα παπούτσια σε μια κοινωνική περίσταση και για λίγο δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι όταν μια γυναίκα φοράει ψηλοτάκουνα για πολλές ώρες καθημερινά.


Το υπερβολικό βάρος προκαλεί φλεβική ανεπάρκεια;

Το αύξηση  του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών και ευρυαγγειών. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τα ενοχλήματα της φλεβικής ανεπάρκειας αλλά δεν  οδηγεί σε σημαντική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας όταν αυτή έχει είδη παρουσιαστεί.

Πάσχω από κιρσούς. Πότε θα πρέπει να χειρουργηθώ;

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης καθημερινά. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ενδοαυλική αποκατάσταση με Laser είναι μια επέμβαση ανώδυνη, ασφαλής, χαμηλού κόστους, με άριστα αποτελέσματα, τα οποία διαρκούν. Γι’αυτό το λόγο συνιστάται η ενδοαυλική αποκατάσταση της φλεβικής ανεπάρκειας αντί της συντηρητικής θεραπείας. Αυτή πρέπει να γίνεται το συντομότερο μετά τη διάγνωση αφού με την θεραπεία αυτή μειώνεται και ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Γιατί να χειρουργηθώ για τους κιρσούς αφού δεν έχω ενοχλήματα;

Παρά του ότι  μπορεί ασθενής  με κιρσούς να μην παρουσιάζει ιδιαίτερα ενοχλήματα (όπως φαγούρα στα άκρα , κράμπες, πόνο, αίσθημα βάρους) εντούτοις, η παρουσία και μόνο, μεγάλων κιρσών στα άκρα, είναι ένδειξη για θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ασθενείς με κιρσούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παρουσία θρόμβωσης. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η πιθανότητα επιπλοκών όπως αιμορραγίες, λιποδερματοσκληρυνση, αλλαγή του χρώματος του αστραγάλου, δημιουργία πληγής που δεν επουλώνει.

 Γιατί να χειρουργηθώ για τους κιρσούς αφού υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουν; 

Πράγματι πριν από μια δεκαετία, η χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών ήταν όντως αρκετά αναποτελεσματική. Είναι γεγονός ότι το 85-90% των ασθενών είχαν υποτροπή της πάθησης κάποια στιγμή της ζωής τους. Όταν η αντιμετώπιση γίνεται από έμπειρα χέρια κάνοντας χρήση των νέων τεχνικών, τα ποσοστά αντιστρέφονται. Αντί για ποσοστά υποτροπής μέχρι και 90%, μέχρι και 90% των ασθενών δεν θα χρειαστούν ξανά θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τις ευρυαγγείες. Σήμερα, ασθενείς με ευρυαγγείες σε έμπειρα χέρια μπορούν να πετύχουν ποσοστό εκκαθάρισης πάνω από 80%, οι οποίες μπορεί να υποτροπιάσουν σε ποσοστό μικρότερο του 15%. Μπορεί να χρειαστούν θεραπείες περιστασιακά, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών απολαμβάνει οφέλη για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μπορώ να αντιμετωπίσω τη φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι; 

Το καλοκαίρι δεν αποτελεί αντένδειξη για να υποβληθεί κάποιος που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια σε θεραπεία. Αντιθέτως, λόγω της ζέστης τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται. Η μόνη θεραπεία που δεν γίνεται το καλοκαίρι είναι η σκληρυντικές ενέσεις για τις ευρυαγγείες και την φλεβίτιδα.

Γιατί να κάνω σκληροθεραπεία για την φλεβίτιδα μου αφού κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες φλεβίτσες;

Είναι γεγονός ότι άτομα με κληρονομική προδιάθεση για την δημιουργία φλεβίτιδας παρουσιάζουν νέες φλεβίτσες σε διάστημα μερικών ετών. Η σκληροθεραπεία γίνεται για να μειωθούν αισθητά αυτές οι φλέβες (70-80%) σε μια σεζόν και στην συνέχεια γίνεται μια θεραπεία κάθε χειμώνα για συντήρηση. Οι νέες φλεβίτσες που ενδεχόμενος θα παρουσιαστούν μελλοντικά θα παρουσιαστούν είτε γίνει η όχι θεραπεία. Αποτέλεσμα είναι, αν μείνουν χωρίς θεραπεία, σε λίγα μόνο χρόνια τα πόδια να καλύπτονται σε μεγάλη έκταση από φλεβίτιδα. Σε αντίθεση, με την σκληροθεραπεία κρατάμε τα πόδια όμορφα και χωρίς φλεβίτιδα.

Φλεβικές ΠαθήσειςΠου θα μας βρείτε

Λεωφόρος Λευκόθεου 20 / Τ.Κ. 2054 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22469000,22469080,22469093, 

FAX 22469087

Ανδρέα Αβρααμίδη 55-57 / Τ.Κ. 2024 

Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος

ΤΗΛ. 22200300

Ψαρών 10 / Τ.Κ. 2408 

Εγκωμη, Λευκωσία, Κυπρος

ΤΗΛ. 22502000

Νίκου Δημητρίου 43 / Τ.Κ. 6031 

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24816500

Ραφαήλ Σάντη 17  

Λάρνακα, Κύπρος

ΤΗΛ. 24631666, FAX  24821481


Χρήσιμες Πληροφορίες

Συνεργασία με κλινικές